Kennisbank & blog SMC Academy

Basisopleiding leefstijltherapie SMC Academy

Leefstijltherapie

Leefstijl integreren in de therapie

Leefstijltherapie is de integratie van leefstijl in de zorg. De leefstijltherapeut acteert tussen leefstijlcoaches en leefstijlartsen en heeft een uitvoerende en verbindende taak. Als leefstijltherapeut blijf je gewoon werken als hbo-zorgprofessional, maar heeft door deze specialisatie meer oog voor leefstijlgebonden risicofactoren, herstelbelemmerende factoren en herstelbevorderende factoren.

smc-academy-sportmassage-verzorging

Sportmassage wetenschappelijk bekeken

De onderbouwing van sportmassage

Sportmassage is een veelgebruikte methode om de prestaties en het herstel van sporters te verbeteren. Hoewel het al lange tijd wordt toegepast, is het belangrijk om te kijken naar wetenschappelijk onderzoek om de effectiviteit ervan te beoordelen. In dit artikel bespreken we het wetenschappelijk perspectief middels vier artikelen die de voordelen van sportmassage ondersteunen.

Opleiding sportzorgmasseurs SMC Academy

SportZORGmasseur volwaardige partner in de sportzorgketen

schakel in de sportzorgketen

De sportZORGmasseur gaat samenwerkingen aan binnen de sportzorgketen en kan onderdeel uitmaken van een multidisciplinair netwerk van o.a. sportfysiotherapeuten, sportartsen, sportpodotherapeuten, sportpsychologen en sportverzorgers.

Ondernemer in de praktijk

Ondernemen in de praktijk

Ondernemer worden in de zorg

Ondernemer worden in massagetherapie en fysiotherapie verschilt enigszins van andere beroepen vanwege het enorme sociale aspect. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

LEEFSTIJLINTERVENTIES BIJ SPIER- EN PEESBLESSURES SMC Academy

Peesblessures

Tendinopathie en meer

Op meerdere plekken in het lichaam kunnen peesblessures ontstaan. Denk aan de ‘tenniselleboog’, ‘springersknie’ en ‘achillespeesklachten’. Maar zijn dit wel de juiste termen? Deze peesblessures zijn vaak overbelastingsblessures en worden in de (para)medische praktijk en wetenschap tendinopathie genoemd. Lees en leer er meer over.

Massage Specialist Opleiding bindweefselmassage

Mythes over massage

Vijf mythes ontkracht

Massagetherapeuten behandelen weefsel om diepe ontspanning te bereiken en herstel te bevorderen. Veel is bewezen en bekend. Maar er doen ook verhalen de ronde die niet kloppen en sommige mythes over massagetherapie blijven bestaan. Wij weerleggen ze in dit artikel.

E-LEARNING LEEFSTIJL VOOR SPIEREN

Leefstijl voor spieren

Gezonde spieren en de invloed van leefstijl

Spieren zijn meer dan krachtleverancier, ze zijn namelijk ook als intern orgaan betrokken bij eiwitopslag, glucoseregulatie, hormoonhuishouding en cellulaire communicatie. Gezonde spieren beschikken over functionele kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen, lenigheid en snelheid én zijn metabool flexibel en werken als boodschappers. Onze leefstijl heeft een enorme impact op onze spieren.

smc-academy-sportmassage-verzorging

Sportmassage voor en na sport

Vijf mythes ontkracht

Sport jij veel en intensief, begeleid je sporters of kijk je graag naar sport? Dan wil je vast en zeker weten wat het effect van sportmassage is ter voorbereiding op en herstel na sport. In dit artikel lees je over de effecten van sportmassage voor en na wielrennen en lange-afstandswandelingen zoals de Tour de France en de Nijmeegse Vierdaagse.

Docent Jaco de Wolf opleiding sportmassage leiden

Sportmassage voor optimale sportprestatie

De sportmassage helpt de sporter

Sportmassage is een specialiteit binnen de massagetherapie die zich richt op het behandelen en voorkomen van blessures bij sporters. Het is een uitgebreide vorm van massage die specifiek is ontworpen om de sportprestaties van sporters te verbeteren en het herstelproces te versnellen. Sportmassage wordt niet alleen gebruikt door professionele atleten, maar ook door amateursporters en recreatieve sporters die hun prestaties willen verbeteren en blessures willen voorkomen.

Workshop neuromusculair trainen smc academy

Neuromusculair trainen

Trainen van meerdere systemen

Neuromusculair trainen (NMT) is een trainingsmethode die al langere tijd wordt ingezet binnen de sportmedische wereld. NMT wordt toegepast voor prestatieverbetering van sporters, blessurepreventie en als onderdeel van revalidatie-programma’s van (sport)blessures. Wij schreven een overzichtsartikel met daarin de definitie, effecten en toepassingen van neuromusculair trainen.