Kennisbank & blog SMC Academy
Leefstijltherapie
Leefstijl integreren in de therapie
Leefstijltherapie is de integratie van leefstijl in de zorg. De leefstijltherapeut acteert tussen leefstijlcoaches en leefstijlartsen en heeft een uitvoerende en verbindende taak. Als leefstijltherapeut blijf je gewoon werken als hbo-zorgprofessional, maar heeft door deze specialisatie meer oog voor leefstijlgebonden risicofactoren, herstelbelemmerende factoren en herstelbevorderende factoren.
Sportmassage wetenschappelijk bekeken
De onderbouwing van sportmassage
Sportmassage is een veelgebruikte methode om de prestaties en het herstel van sporters te verbeteren. Hoewel het al lange tijd wordt toegepast, is het belangrijk om te kijken naar wetenschappelijk onderzoek om de effectiviteit ervan te beoordelen. In dit artikel bespreken we het wetenschappelijk perspectief middels vier artikelen die de voordelen van sportmassage ondersteunen.
SportZORGmasseur volwaardige partner in de sportzorgketen
schakel in de sportzorgketen
De sportZORGmasseur gaat samenwerkingen aan binnen de sportzorgketen en kan onderdeel uitmaken van een multidisciplinair netwerk van o.a. sportfysiotherapeuten, sportartsen, sportpodotherapeuten, sportpsychologen en sportverzorgers.
Ondernemen in de praktijk
Ondernemer worden in de zorg
Ondernemer worden in massagetherapie en fysiotherapie verschilt enigszins van andere beroepen vanwege het enorme sociale aspect. Waar moet je allemaal rekening mee houden?
Peesblessures
Tendinopathie en meer
Op meerdere plekken in het lichaam kunnen peesblessures ontstaan. Denk aan de ‘tenniselleboog’, ‘springersknie’ en ‘achillespeesklachten’. Maar zijn dit wel de juiste termen? Deze peesblessures zijn vaak overbelastingsblessures en worden in de (para)medische praktijk en wetenschap tendinopathie genoemd. Lees en leer er meer over.
Mythes over massage
Vijf mythes ontkracht
Massagetherapeuten behandelen weefsel om diepe ontspanning te bereiken en herstel te bevorderen. Veel is bewezen en bekend. Maar er doen ook verhalen de ronde die niet kloppen en sommige mythes over massagetherapie blijven bestaan. Wij weerleggen ze in dit artikel.
Leefstijl voor spieren
Gezonde spieren en de invloed van leefstijl
Spieren zijn meer dan krachtleverancier, ze zijn namelijk ook als intern orgaan betrokken bij eiwitopslag, glucoseregulatie, hormoonhuishouding en cellulaire communicatie. Gezonde spieren beschikken over functionele kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen, lenigheid en snelheid én zijn metabool flexibel en werken als boodschappers. Onze leefstijl heeft een enorme impact op onze spieren.
Sportmassage voor en na sport
Vijf mythes ontkracht
Sport jij veel en intensief, begeleid je sporters of kijk je graag naar sport? Dan wil je vast en zeker weten wat het effect van sportmassage is ter voorbereiding op en herstel na sport. In dit artikel lees je over de effecten van sportmassage voor en na wielrennen en lange-afstandswandelingen zoals de Tour de France en de Nijmeegse Vierdaagse.
Sportmassage voor optimale sportprestatie
De sportmassage helpt de sporter
Sportmassage is een specialiteit binnen de massagetherapie die zich richt op het behandelen en voorkomen van blessures bij sporters. Het is een uitgebreide vorm van massage die specifiek is ontworpen om de sportprestaties van sporters te verbeteren en het herstelproces te versnellen. Sportmassage wordt niet alleen gebruikt door professionele atleten, maar ook door amateursporters en recreatieve sporters die hun prestaties willen verbeteren en blessures willen voorkomen.
Neuromusculair trainen
Trainen van meerdere systemen
Neuromusculair trainen (NMT) is een trainingsmethode die al langere tijd wordt ingezet binnen de sportmedische wereld. NMT wordt toegepast voor prestatieverbetering van sporters, blessurepreventie en als onderdeel van revalidatie-programma’s van (sport)blessures. Wij schreven een overzichtsartikel met daarin de definitie, effecten en toepassingen van neuromusculair trainen.