E-learning
verdieping in peesblessures

Verdiep jezelf in de diagnostiek en behandeling van peesblessures

N

Pathofysiologie

N

Modellen

N

Diagnostiek

N

Behandelopties

N

Casuïstiek

Inleiding

Deze e-learning gaat diep in op de aspecten die bij het onderzoek en behandelen van peesklachten komen kijken. 

Je leert meer over de fysiologie en pathofysiologie van pezen, het continuüm model van tendinopathie, diagnostische criteria, risicofactoren, prognostische factoren en behandelopties die je kunt inzetten tijdens de peesrevalidatie.

Er wordt door middels van voorbeelden, plaatjes, verhalen en casussen inzicht gegeven in het behandelen van peesblessures.

Een e-learning die gemaakt is voor fysiotherapeuten (8 accreditatiepunten) maar waar ook sport(zorg)masseurs de tanden in kunnen zetten. Specialiseer jij je ook in peesblessures? Dan is deze e-learning echt iets voor jou! 

 

 

Meld je aan

E-learning Verdieping in peesblessures

120,00

Inhoud

De e-learning bestaat uit 6 video’s en bij elke video wordt aanvullend lesmateriaal gegeven zodat je je nog meer kunt verdiepen in peesblessures. Het aanvullende studiemateriaal bestaat uit opdrachten, wetenschappelijk artikelen, een gids over peesblessures en praktijkvoorbeelden.

De e-learning start met een inleidende video waarin de inhoud van de cursus besproken wordt er er ingegaan wordt op de cijfers van peesblessures. Ofwel, hoe vaak komen peesblessures voor in de praktijk en welke soort peesklachten wordt het vaakste gezien. Ook wordt er besproken hoe peesblessures een begin van welvaartsziekten kunnen zijn.

In de tweede video gaat over de fysiologie en pathofysiologie van peesblessures. De derde video bespreekt diverse modellen van tendinopathie, waaronder het continuüm model.

De vierde video gaat in op de diagnostiek waarbij risicofactoren, prognostische factoren, anamnestische kenmerken, palpatie en functieonderzoek besproken wordt. Door middel van het tonen van echografische beelden krijg je een goed inzicht in de diverse peesblessures van zowel de onderste- als de bovenste extremiteit In de vijfde video worden diverse bekende en mogelijk minder bekende behandelopties tegen het licht gehouden. Steeds vanuit een wetenschappelijke basis en met praktische voorbeelden.

De e-learning eindigt met een video waarin we meerdere casussen bespreken en waarin al de aspecten van de voorgaande lesstof naar voren komen en worden geïntegreerd.

 

N

Les 1: Inleiding en opbouw e-learning

N

Les 2: Pathofysiologie van peesblessures

N

Les 3: Modellen over tendinopathie

N

Les 4: Diagnostiek van peesblessures (acuut en overbelasting)

N

Les 5: Behandeling van peesblessures

N

Les 6: Casuïstiek en afsluiting

Programma

Je hebt na aanvang 12 weken de tijd om de e-learning te volgen en de opdrachten uit te voeren.

 

Leerdoelen

1. Kennis vergroten wat betreft de incidentie en prevalentie van peesblessures en implicaties op de gezondheid

2. Kennis vergroten over de fysiologie en pathofysiologie van peesblessures

3. Leren over de modellen en diagnostiek rondom peesblessures

4. Leren over evidence based behandelopties bij peesblessures

5. Toepassen van verdiepende kennis over peesblessures middels casuïstiek 

De e-learning vond ik een goede omvatte cursus met betrekking tot peesletsel. De video’s waren duidelijk en het was niet te lang van stof. Concreet en erg leerzaam. Zowel voor beginnende fysiotherapeuten als voor gevorderde. Daarnaast was het erg fijn dat je opdrachten kon maken. Zelf vond ik het ook erg goed dat je een toets kon maken zodat je scherp bleef gedurende de cursus. 

Floran van Gastel

Sportfysiotherapeut, Revapoint & Nationaal voetbalteam Aruba

Studiebelasting

N

6 online video's (totaal 3 uur en 25 minuten)

N

2 uur aan zelfstudie vanuit aanvullend lesmateriaal

N

Eindtoets met meerkeuzevragen - 10 tot 20 minuten

Leermiddelen

Video’s en aanvullend lesmateriaal in een eigen online leeromgeving. Opdrachten, wetenschappelijke artikelen, een gids over peesblessures en praktijkvoorbeelden kunnen online worden ingezien of gedownload voor verdere verdieping in peesblessures.

Docent

Jaap Wonders is MSc. revalidatiewetenschapper, manueel therapeut, sportfysiotherapeut en leefstijltherapeut bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten. In de praktijk werkt hij als spier- en peesspecialist en heeft zich verdiept in de musculoskeletale echografie en behandelvormen binnen een peesrevalidatie. Als docent heeft Jaap voor de SMC Acadamy de e-learning Leefstijl voor spieren ontwikkeld en hij geeft de workshop neuromusculair trainen. In samenwerking met Enraf-Nonius heeft Jaap de basisopleiding peesblessures opgezet en is hij de docent voor de basiscursus en masterclass vliegwieltraining en bij The Health Fundament geeft Jaap een tweedaagse scholing over leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures. Ook in chronische pijn en sportblessures heeft hij zich verdiept en scholingen ontwikkelt.

 Voor het tijdschrift SPORTgericht heeft Jaap in 2023 het artikel ‘Verdieping in tendinopathie. Nieuwe inzichten in diagnostiek en behandeling.’ geschreven. Klik hier om dit artikel te lezen. 

Accreditatie

8 punten – Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KNGF en Keurmerk)

 

Basisopleiding peesblessures

In samenwerking met Enraf-Nonius hebben wij de basisopleiding peesblessures ontwikkeld. Voorafgaand aan deze opleiding krijg je toegang tot onze e-learning verdieping in peesblessures en kom je een dag naar het Experience LAB van Enraf-Nonius in Amersfoort. Tijdens de dagopleiding ga je praktisch aan de slag met het lichamelijk en echografisch onderzoek van peesblessures, stel je scherpe fysiotherapeutische diagnoses en ervaar je (en leer je het nut van) de verschillende behandelopties die voorhanden zijn (zoals adviezen, oefentherapie, flywheel training, shockwave-therapie, percutane electrolyse en opbouw in belastbaarheid).

Deze basisopleiding is goed voor nog eens 6 extra accreditatiepunten (Kwaliteitshuis Fysiotherapie).

Geïnteresseerd? Lees er dan meer over of schrijf je direct in via deze link: Basisopleiding Peesblessures Enraf-Nonius & SMC Academy