Jaap Wonders

Alledaags wonderlijk leven

Dit populairwetenschappelijke leefstijlboek bevat een rijk kleurenpalet aan kennis, adviezen en positieve boodschappen. Gezond leven gekoppeld aan positieve gezondheid, positieve psychologie, energie, natuur, gezond oud worden, voeding, beweging, slaap, houding, stress en pijn. Lees dit boek als je wilt weten hoe je van het alledaagse leven een wonderlijk leven kunt maken.
Jaap Wonders is revalidatiewetenschapper, fysiotherapeut en leefstijltherapeut en neemt je mee in de wonderlijke kunst van het alledaagse leven.

 

Bestel het boekInkijkexemplaar

NU OOK TE LEZEN ALS EBOOK!

Alledaags wonderlijk leven EbookBESTEL HET EBOOK

“Vol praktische tips om je gezondheid dagelijks de goede kant op te bewegen”

 

Drs. Michael van der Werve 
Sportarts Alrijne Ziekenhuis

“Een geweldig naslagwerk en een aanrader voor gezondheidsprofessionals”

Jaco de Wolf
Fysiotherapeut, docent en ondernemer

Wil je weten hoe je van het alledaagse leven een wonderlijk leven kunt maken?

In dit boek worden meerdere ingrediënten van de wonderlijke kunst van het alledaagse leven beschreven. Het is een leefstijlboek met praktische adviezen, gericht op het positieve. In dit boek komt naar voren welke aspecten uit het leven bij kunnen dragen aan een gezond en gelukkig leven. De tekst is gebaseerd op eigen ervaringen, woorden van grote denkers en vooral veel wetenschappelijke kennis. 

Durf jij de sprong te wagen naar een gezonder en gelukkiger leven?

Gelukkig door het leven gaan bereik je juist door je normale leven te leiden, te genieten van de alledaagse kleine én grote dingen en je leven elke dag een bijzonder kleurtje te geven.
Gezonder leven heeft te maken met leefstijlveranderingen, zoals je energie goed verdelen, tijd in de natuur doorbrengen, je voedingspatroon aanpassen aan je persoonlijke behoeften, veel en gevarieerd bewegen en goed slapen.

“Inspirerend boek, met humor geschreven, voor iedereen die meer wil weten over de verschillende aspecten van een gezonde leefstijl en meteen aan de slag wil om leefstijlveranderingen toe te passen. Zeer motiverend!”

Drs. Chris Otten
Huisarts en leefstijlprofessional

“Dit boek lezen – wat ik deels deed in een supergezond Terschellings duinpannetje, de auteur mag trots op me zijn – leidde tot een klein wondertje. Toen ik vervolgens over het strand liep, merkte ik dat ik er helemaal zen, mindful en gelukkig van was geworden. Als je net als ik sowieso al interesse hebt voor fysiek en mentaal welzijn, zal weliswaar niet alles wat je leest nieuw en verrassend voor je zijn, maar Jaap Wonders zet alles zo netjes, lekker leesbaar en wetenschappelijk onderbouwd op een rij, dat je daarna (weer) precies weet wat je te doen staat om lang, gelukkig en gezond te leven. Lees het daarom vooral in één ruk uit voor het optimale zen-gevoel, en gebruik het daarna als bijbeltje om, zodra een gezondheidsprobleem dreigt, weer even na te lezen wat je ook alweer kunt doen om lekker te slapen, of hoe je jezelf kunt motiveren om minstens een half uur, maar liever nog vier uur, per dag te bewegen.
Disclaimer: als je genoeg hebt van het leven, laat dit boek dan vooral links liggen, want anders wil je net als ik er alles aan doen om die 100+ te halen.”

 

Prof. dr. Aukje Nauta 
Organisatiepsycholoog, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden vanwege opleidingsinstituut Sioo, auteur van ’Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht.’

Hoofdstukken
 

 • Aan de slag
 • Hollandse nuchterheid en on-Hollandse positiviteit
 • Energieke ochtend
 • Natuur
 • Gezond 100+
 • Voeding
 • In beweging
 • In je kracht
 • Houding
 • Boost
 • Stress als bondgenoot
 • Pijn als vriend
 • Bedtijd
 • Dromen

Dit boek wordt aangeraden door:

Drs. Chris Otten

Huisarts en leefstijlprofessional, Huisartsenzorg Jonkers & Otten en Vereniging Arts en Leefstijl.

Dit boek wordt aangeraden door:

Drs. Michael van der Werve

Sportarts, Alrijne Ziekenhuis

Dit boek wordt aangeraden door:

Prof. dr. Aukje Nauta

Organisatiepsycholoog, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden vanwege opleidingsinstituut Sioo, auteur van ’Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht.'

Dit boek wordt aangeraden door:

Jaco de Wolf

Fysiotherapeut, docent en ondernemer, SMC Rijnland Fysiotherapeuten

over de auteur

Jaap Wonders

 

Jaap heeft een passie voor gezondheid en gezondheidsbevordering. In zijn werk als fysiotherapeut en leefstijltherapeut helpt hij mensen beter en gezonder te worden.
door een alledaags wonderlijk leven te promoten maakt hij collega’s in de gezondheidszorg, patiënten en iedereen die geen patiënt wil worden er bewust van hoe je met praktische tips gezonder en gelukkiger kunt worden. jaap geeft diverse scholingen op het vlak van leefstijl, gezondheid en revalidatie en heeft meerdere wetenschappelijke artikelen gepubliceerd.

Revalidatiewetenschapper

Als Master of Science in de revalidatiewetenschappen weet Jaap veel over wetenschap op het vlak van fysiotherapie, revalidatie en gezondheid. Dit heeft geresulteerd in meerdere wetenschappelijk publicaties waaronder een artikel over leefstijl en welzijn dat is verschenen in een special issue van Frontiers in Psychology.

Leefstijltherapeut

Vanwege zijn vergaande interesse in leefstijl en gezondheid heeft Jaap zichzelf verdiept in meerdere disciplines. Naast de opleiding tot leefstijlcoach heeft hij diverse cursussen gevolgd op het vlak van gezondheid en geluk en vele wetenschappelijke artikelen doorgespit over o.a. positieve psychologie, psychoneuroimmunologie, voeding en longevity.

Docent

In de afgelopen jaren heeft Jaap zijn kennis vertaald door zelf een aantal cursussen en e-learnings te ontwikkelen voor professionals en leken met gezondheid en leefstijl als centrale thema’s. ‘Leefstijl voor spieren’, ‘Leefstijlinterventies bij spier- en peesklachten’, ‘Leefstijlinterventies bij chronische pijn’, ‘Leefstijlinterventies bij artrose’, ‘Sport en leefstijl’, ‘Pijn en voeding’, ‘Workshop neuromusculair trainen’, ‘Verdieping in peesblessures’ en ‘Workshop en masterclass excentrische flywheel training’ zijn de namen van de scholingen die hij geeft of online heeft staan.

Fysiotherapeut

Jaap is in 2009 afgestuurd als fysiotherapeut, in de jaren die volgde heeft hij zich aan de Vrije Universiteit Brussel gespecialiseerd als MSc. in de revalidatiewetenschappen, manuele therapie en sportfysiotherapie. Jaap heeft gewerkt bij ‘Van Lith Healthness Center’ in Den Bosch, ‘The Moving Body’ in Singapore en momenteel werkt hij bij ‘SMC Rijnland Fysiotherapeuten’ in Leiden. Zijn specialisaties zijn de behandeling van spier- en peesblessures, chronische pijn en complexe revalidaties. Leefstijl kan een herstelbelemmerende of herstelbevorderende factor zijn voor vele klachten.

 

LEZINGEN


Boek Jaap Wonders voor een lezing over leefstijl, gezondheid en geluk.  Jaap zijn lezingen zijn inspirerend, motiverend en geven inzicht in ons alledaags leven en hoe een gezonde leefstijl daarin te integreren. Elke lezing is uniek en aangepast op het publiek. De lezingen zijn een mooie mix van wetenschappelijk onderzoek en praktische voorbeelden en adviezen met natuurlijk regelmatig een kwinkslag naar zijn boek ‘Alledaags wonderlijk leven’.

Is jouw bedrijf, sportclub, netwerkgroep, leesclub of buurtvereniging geïnteresseerd? Klik dan HIER om een aanvraag te doen via ons contactformulier en Jaap zal daarop persoonlijk antwoorden.

GOEDE DOELEN

5% van de opbrengst van het boek ‘Alledaags wonderlijk leven’ gaat naar een goed doel dat bijdraagt aan de natuur.
De opbrengst gaat onder andere naar de actie ‘Meer Bomen Nu‘ van Stichting Urgenda. Deze actie heeft als doel om 1 miljoen bomen te (ver)planten voor minder CO2. Ook zal er een deel gaan naar Stichting Voedzaam Land dat een positieve bijdrage wil leveren aan gezonde voeding, een gezonde leefstijl en gezondheid in het algemeen. Een tweede doel van de stichting is om een bijdrage te leveren aan veerkrachtige ecosystemen door natuurinclusieve teelt. Een ander deel van de opbrengst van Alledaags wonderlijk leven gaat naar bomen, struiken en planten die worden geplant in voedselbos Zijweg Dungen en voedselbos Buitengewoon.

 

Voedselbos Zijweg Dungen

Verkooppunten


LEIDEN

SMC Rijnland Fysiotherapeuten – Gezondheidscentrum Leiden – Oosterkerkstraat 1, 2313 NS Leiden

SMC Rijnland Fysiotherapeuten – Gezondheidscentrum ‘t Leidse Hout – Dieperpoellaan 2, 2334 CN Leiden

Boekhandel Kooyker – Breestraat 89, 2311 CK Leiden

Boekhandel De Kler Leiden – Breestraat 161, 2311 CN Leiden

Oogst: De nieuwe boerenwinkel – Hoge woerd 8a, 2311 HM Leiden

 

ZOETERMEER

SMC Rijnland Fysiotherapeuten – Fysiotherapiepraktijk Zoetermeer Violiervaart – Violiervaart 22, 2724 VT Zoetermeer

Boekhandel De Kler Zoetermeer – Theaterplein 47 (Stadshart), 2711 EK Zoetermeer

 

LEIDERDORP

Boekhandel De Kler Leiderdorp – Winkelhof 87, 2353 TZ Leiderdorp

 

DEN BOSCH

Van Lith Healthness Center – Locatie Hockeyclub Den Bosch – Oosterplasweg 35, 5215 HT ‘s-Hertogenbosch

ROSMALEN/HINTHAM

Van Lith Healthness Center – Prins Clausstraat 1a, 5246 TE Rosmalen

 

 

alledaags wonderlijk leven’ in de media

Nieuws

Nu ook verkrijgbaar als ebook

Begin februari 2024 is Alledaags wonderlijk leven verschenen als ebook. Zowel via onze website, als via Bol en Kobo kun je dit populairwetenschappelijk leefstijlboek aanschaffen en direct lezen via je e-reader, tablet, telefoon of computer. Dit is de volgende stap in het succes van Alledaags wonderlijk leven en daarmee hopen we een nog groter publiek te bereiken en bij te dragen om Nederland en België gezonder en bewuster te maken.

33 Questions en Leiden als Blue Zone!?

Jaap stapt in de auto bij Pieter Blickman van Groenoord Zorg, werd naar zijn favoriete plek in Leiden gereden en kreeg 33 vragen op zich afgevuurd over o.a. zijn werk als fysiotherapeut en leefstijltherapeut en zijn boek Alledaags wonderlijk leven. Groenoord Zorg heeft als missie om van Leiden de eerste Blue Zone van Noord-Europa te maken! Jaap helpt daar vanzelfsprekend graag aan mee!

recensie magazine uitzicht

In September 2023 verscheen in het zesde nummer van het ledenmagazine Uitzicht van de Moerman Vereniging en positieve boekrecensie van Alledaags wonderlijk leven. Recensent Hans Stoop is arts en onderzoeker en waardeert de praktische adviezen, heldere boodschappen en het gegeven dat de invloed van positiviteit gelijk is aan de invloed van gezond eten. De inhoud van het boek komt in grote lijnen overeen met de visie van de MMV.

Fysiocast

In deze podcast spreekt  Jaap Wonders over de integratie van leefstijl in de fysiotherapiepraktijk. Een complex onderwerp dat veel terugkomt bij patiënten. Want kun je eigenlijk wel herstellen als je leefstijlfactoren niet op orde zijn? De onderwerpen in deze podcast zijn: 
– De 4 belangrijkste factoren van een goede leefstijl?
– Waarom leefstijl belangrijk is bij alle patiënten
– De invloed van je voeding op je herstel
– Het effect van stress en de psychologische status

ADEMHALINGSOEFENING OP YOUTUBE

Op YouTube kun je een van de ademhalingsoefeningen uit Alledaags wonderlijk leven bekijken. De oefening  helpt je om te ontspannen en meer mindful te zijn. Je hartritmevariabiliteit zal omhooggaan en je hartslag zal dalen wat gunstig is om negatieve stress te verminderen. Ervaar zelf hoe in een ritme van 6 seconden inademen, 8 seconden uitademen en 4 seconden je adem vasthouden kan helpen om te ontspannen.

Lezingen en scholingen

Regelmatig wordt Jaap gevraagd als spreker bij fysiotherapiepraktijken en andere scholingsorganisaties. Zo ook in de winter van 2024. Jaap sprak over leefstijltherapie bij Vitaal Fysiotherapie in Katwijk en verzorgde een scholing over voeding en pijn bij ViaPerspectief in Driebergen. Wil jij of jouw organisatie er ook achter komen wat je met leefstijl kunt bereiken? Volg dan een van onze leefstijlscholingen of doe een aanvraag.

oogst

In de boerenwinkel Oogst in Leiden op de Hogewoerd is Alledaags wonderlijk leven sinds december 2023 ook te koop. Oogst is een winkel waar je echt lokale en écht lekkere producten kunt kopen, zoals verse groenten, fruit, kaas en meer. Oogst werkt met natuurinclusieve boeren die de smaak van de natuur willen laten floreren en je helpt om gezond voor de natuur, de boer en jezelf te zijn. Mooi om in deze winkel te liggen!

podcast physiotutors

Jaap mocht aanschuiven bij de podcast van Physiotutors om te vertellen over gezondheid en leefstijl in relatie tot het fysiotherapeutisch handelen. Bijna elke fysiotherapeut kent Physiotutors van de YouTube-filmpjes betreffende diagnostische tests. Physiotutors heeft een veelbeluisterde podcast die in het Engels wordt opgenomen en bekend is door heel de wereld.

LifeMe Podcast

Len de Nys is een fysiotherapeut uit België en wetenschapper op het vlak van gezondheid en leefstijl. In episode 25 van zijn veelbeluisterde podcast LifeMe mocht Jaap Wonders vragen beantwoorden over Alledaags wonderlijk leven, leefstijltherapie en positiviteit. Een interessant verhaal voor gezondheidsprofessionals, wetenschappers, patiënten en iedereen met interesse in een gezond en gelukkig leven.

Interview wijkkrant leiden

Jaap is geintervieuwd door de wijkkrant van de Professoren- en Burgemeesterswijk in Leiden. Het is een erg leuk artikel geworden waar Jaap zich bloot geeft (niet letterlijk) over zijn leven in de wijk, zijn werk als fysiotherapeut, leefstijltherapeut en docent bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten en de SMC Academy.
Lees vooral het interview om Jaap en zijn alledaagse wonderlijk leven een beetje beter te leren kennen.

Blog stichting je leefstijl als medicijn

In een recente blog op het platform van Stichting Je Leefstijl als Medicijn schrijft Jaap Wonders over hoe je in een positieve spiraal van gezondheid en geluk terecht kunt komen. Vanuit praktijkervaring beschrijft Jaap hoe leefstijlgedragingen elkaar versterken. Met een waargebeurd verhaal uit de praktijk neemt Jaap je mee in dit verhaal over positieve gezondheid en positieve psychologie.

Lezing artrosenetwerk midden-holland

Jaap was uitgenodigd om voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten en artsen te spreken over wat leefstijl voor invloed heeft op artrose en soortgelijke klachten. Gezond leven en ongezond leven speelt een grote rol in het verhaal van artrose en Jaap kon met zijn verhaal de groep inspireren om hier in de praktijk mee aan de slag te gaan. Dat beaamde de reumatoloog die na Jaap over de behandeling van artrose sprak ook.

INTERVIEW RADIO

Jaap mocht over het alledaagse wonderlijke leven vertellen tijdens een interview op de Leidse radio Sleutelstad FM. In het programma Sport071 kreeg hij vele leuke vragen over hoe je elke dag op weg kunt naar gezondheid en geluk, waarom je op een T-splitsing ook rechtdoor kunt gaan, wat zijn werk als leefstijltherapeut inhoudt, welke gezondheidschallanges hij zelf aangaat, wat eustress is en nog veel meer.

Alledaags wonderlijk leven in mijn zaak

Mijn zaak is een tijdschrift dat mensen in Zoetermeer goed zullen kennen. Regelmatig verschijnt een nieuwe editie en in het novembernummer staat Jaap Wonders paginagroot met een interview en foto’s waar hij trots zijn boek vastheeft. Het interview nodigt uit om na te denken over gezond leven en geeft een inspirerend praktijkvoorbeeld van een vrouw met pijnklachten die veel heeft gehad aan de leefstijltips.

e-book leefstijltherapie

In naam van SMC Rijnland heeft Jaap Wonders een e-book over leefstijltherapie geschreven. Dit e-boek is meer dan 500 keer verkocht en deze opbrengst is gedoneerd aan het goede doel Spieren voor Spieren en de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Nu kun je dit e-book ook via de SMC Academy kopen en direct lezen over hoe leefstijl kan bijdragen aan herstel.

 

Recensie masseurs netwerk nederland

Masseurs Netwerk Nederland heeft een mooie recensie geschreven over het boek ‘Alledaags wonderlijk leven’. Voor masseurs is de informatie uit dit boek een goede aanvulling op de massagebehandelingen. Door als masseur bewust te zijn van een gezonde leefstijl kan de masseur zowel zelf gezonder en gelukkiger door het leven gaan als zijn of haar cliënt adviseren.