E-learning
sport en leefstijl

Hoe begeleid je de sportende cliënt naar een gezondere leefstijl?

N

De (on)gezonde atleet

N

Epigenetica

N

Het microbioom en voeding

N

Beweging, slaap en psychosociale factoren

N

Leefstijlinterventies

Inleiding

Wil jij weten hoe je je sportende cliënt zo optimaal mogelijk begeleidt? Leer het herstel van je sporter te optimaliseren, risicofactoren te herkennen om zo blessures te voorkomen. Bij deze e-learning krijg je een sterk wetenschappelijke basis aangereikt om een gezond fundament te leggen voor jouw sportende cliënt. 

Sporten is goed voor de gezondheid. Dat klopt natuurlijk, maar het ligt altijd genuanceerder. Wil jij weten hoe jij je sportende cliënt kan begeleiden naar een gezondere leefstijl? Bij het herstel van een blessure spelen veel factoren een belangrijke rol. Wat eet je cliënt, hoe is de mentale gesteldheid, wat is verhouding van inspanning en ontspanning, mindset en wat is de juiste begeleiding. Dit geldt ook voor het preventief handelen. 

Hoe zorg je bijvoorbeeld voor variatie in het sporten? Hoe kan je het herstel optimaliseren om beter te herstellen van blessures, of om blessures te voorkomen? Leer het in deze e-learning over sport en leefstijl!

Meld je aan

E-learning sport en leefstijl

120,00

Inhoud

Deze e-learning is tot stand gekomen in samenwerking tussen de SMC Academy en The Health Fundament.
De e-learning bestaat uit 4 video’s en bij elke video krijg je de sheets van de presentatie.

De e-learning start met een inleidende video waarin de inhoud van de cursus besproken wordt er er ingegaan wordt op de rol van leefstijl bij talentontwikkeling en de vraag of sporten wel zo gezond is.

In de tweede video wordt er besproken wat de invloed van het microbioom is op sportprestaties en hoe voeding kan bijdragen aan gezond sporten.

De derde video gaat over hoe veel sporters gezondheidswinst kunnen boeken op het vlak van beweging en waarom je slaap zou moeten prioriteren.

Psychosociale factoren, leefstijlinterventies voor topherstel en praktijkvoorbeelden komen aan bod in de vierde video.

Programma

Je hebt na aanvang een half jaar de tijd om de e-learning te volgen en de opdrachten uit te voeren.

 

Leerdoelen

1. Kennis vergroten wat betreft het Athletic Skills Model, ongezonde aspecten van sport, epigenetica, mindset, begeleiding van de sporter en leefstijlfactoren

2. Kennis vergroten over het microbioom en voeding voor de sporter

3. Leren over de sedentaire sporter en de gevolgen van het optimaliseren van beweging bij cliënten

4. Leren over slaap-gedepriveerde sporter en de impact op diens herstel, psychosociale factoren en leefstijlinterventies bij sporters

5. Toepassen van verdiepende kennis over leefstijl bij sporters middels praktijkvoorbeelden 

Studiebelasting

N

4 online video's

N

totale studiebelasting 6-8 uur

Leermiddelen

Video’s en aanvullend lesmateriaal in een eigen online leeromgeving. De sheets van de presentatie kunnen online worden ingezien of gedownload voor verdere verdieping in leefstijl en sport.

Docent

Jaap Wonders is MSc. revalidatiewetenschapper, manueel therapeut, sportfysiotherapeut en leefstijltherapeut bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten. In de praktijk werkt hij veel met sporters met en zonder musculoskeletale klachten en heeft hij jaren als lid van de medische staf van Hockeyclub Den Bosch gewerkt. Als docent heeft Jaap voor de SMC Academy de basisopleiding leefstijltherapie ontwikkeld en diverse andere e-learnings.

Voor SPORTgericht schreef Jaap 2023 het artikel ‘Inzichten in leefstijl en gezondheid bij prestatiesporters’. Klik hier om dit artikel te lezen.

Accreditatie

5 punten – Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KNGF en Keurmerk) (Fysiotherapeuten)
7 punten – ADAP (Ergotherapeuten, diëtisten, oefentherapeuten)