Basisopleiding leefstijltherapie

De leefstijltherapeut is een hbo-zorgprofessional die leefstijl integreert in de reguliere behandeling

N

Leefstijlanalyses

N

Leefstijlinterventies

N

Leefstijl bij spier-en peesblessures

N

Leefstijl bij chronische pijn

N

Leefstijl bij artrose

N

Leefstijl bij chronische aandoeningen

N

Implementatie van leefstijltherapie in de praktijk

post-hbo-basisopleiding leefstijltherapie

Wil jij als hbo-zorgprofessional leefstijl integreren in jouw behandelingen? Dan is deze basisopleiding een aanrader. Je leert via een e-learning in 7 modules waarom leefstijltherapeuten in het huidige zorgsysteem en onze maatschappij noodzakelijk zijn. Welke rol de leefstijltherapeut als gezondheidsprofessional heeft bij de behandeling van spier- en peesblessures, chronische pijn, artrose en chronische aandoeningen en hoe ze invloed kunnen uitoefenen op de oorzaken en gevolgen van gezondheidsepidemiëen zoals sedentariteit, obesitas, metabool syndroom en mentale problematiek. De leefstijlfactoren bewegen, voeding, slaap en psychosociaal worden in aparte modules uitgediept en hierbij leert de leefstijltherapeut in opleiding deze factoren te analyseren bij diens patiënt en kunnen er leefstijlinterventies ingezet worden met grote (positieve) gevolgen.

Beoordeeld met 21 accreditatiepunten voor fysiotherapeuten en 8 accreditatiepunten voor oefentherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten!

 

 

Inleiding
Werken als hbo-leefstijltherapeut
Opzet en afronding van de opleiding
Instroom
Inschrijven
Studiebelasting
Leermiddelen en docent
FAQ

Meld je aan

E-learning basisopleiding leefstijltherapie

240,00

Inleiding

Leefstijl is een hot-item in de huidige tijd en ook in de gezondheidszorg hoor je steeds vaker over het inzetten van leefstijl als medicijn. Tot op heden konden zorgprofessionals zich scholen als leefstijlcoach, maar in deze scholingen wordt de relaties tussen leefstijl en de behandeling van pathologieën/aandoeningen niet gelegd. Daar willen wij verandering in brengen met deze basisopleiding voor leefstijltherapeuten. Deze post-hbo-basisopleiding leefstijltherapie is ontstaan vanuit een samenwerking tussen The Health Fundament en de SMC Academy.

Leefstijltherapeut in de praktijk
De leefstijltherapeut acteert tussen leefstijlcoaches en leefstijlartsen en heeft een uitvoerende en verbindende taak. Als leefstijltherapeut blijf je gewoon werken als hbo-zorgprofessional, maar heb je door deze specialisatie meer oog voor leefstijlgebonden risicofactoren, herstelbelemmerende factoren en herstelbevorderende factoren. Door middel van leefstijlinterventies met directe impact en gedragsverandering voor resultaten op lange termijn help je jouw patiënt vooruit. Juist bij complexere casuïstiek vormt de leefstijltherapeut een belangrijke tussenlaag in het zorgsysteem. De leefstijltherapeut is casemanager bij problematiek waarbij de oorzaak of nadruk ligt in het leefstijlvraagstuk. Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten, podotherapeuten, diëtisten en alle andere hbo-opgeleide (para)medici kunnen deze basisopleiding volgen en daarmee een positieve invloed uitoefenen op een meer duurzame en holistische zorg.

 



 

“De basisopleiding leefstijltherapie krijgt van mij een dikke 9! De passie voor leefstijl van docent Jaap werkt aanstekelijk, los van de vakinhoudelijke kennis die hij heeft. Respect voor de vertaalslag die hij probeert te maken tussen theorie en de dagelijkse praktijk.”

Roland van Erp - Fysiotherapeut

werken als Leefstijltherapeut

Na het afronden van deze basisopleiding ontvang je een certificaat en kun je het geleerde in de praktijk gaan brengen. Zet jezelf op de kaart als leefstijltherapeut en help jouw patiënten om in een positieve spiraal van gezondheid terecht te komen! Patiënten, onderzoekers én zorgverleners vragen om veranderingen in het systeem en willen dat leefstijl een significante plek krijgt in de zorg. De Coalitie Leefstijl in de Zorg heeft als doel dat leefstijl in 2025 integraal onderdeel is van curatieve zorg. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een ander prachtig voorbeeld waarbij patiënten zelf de regie nemen om leefstijlveranderingen door te voeren. 

Als hbo-zorgprofessional integreer je leefstijl in je behandeling en vallen de behandelingen zodoende gewoon onder de huidige vergoedingen. Je analyseert iemands beweeggedrag, voedingspatronen, slaap en psychosociale status. Met de aangeleerde leefstijlinterventies heb je meer tools in je toolkit om jouw patiënten beter en blijvend te helpen. De patiënt zal je dankbaar zijn en zelf zul je met meer voldoening en plezier naar je werk gaan. De leefstijltherapeut is als een spin in het positieve gezondheidsweb en maakt gebruik van positieve gezondheid en positieve psychologie.

 

“De opleiding is goed onderbouwd. De impact van leefstijl op de gezondheid wordt op een verhelderende manier vertelt. Wat ik prettig vond is dat de cursus tools geeft waar ik direct in de praktijk mee aan de slag kon. Ook fijn dat ik mijn eigen tempo kon bepalen. Daarnaast werkte het ook nog eens aanstekelijk om mijn eigen leefstijl nog eens onder de loep te nemen! Mooi hoe de docent – ondanks dat het een online cursus is – toch voelbaar aanwezig zijn. Het contact is prettig via de mail en bij vragen is er snel antwoord. En wat een snelle en uitgebreide feedback op mijn ingeleverde opdrachten! Dank je wel daarvoor.”

Hester Klunder - MSc Psychosomatische fysiotherapeut

Opzet en afronding van de opleiding

Deze basisopleiding bestaat uit een e-learning van zeven modules waarbij je een videopresentatie kijkt, de sheets bestudeerd, steeds meerdere opdrachten maakt om het geleerde in praktijk te brengen en je verdiept in extra studiemateriaal.

De eerste module is inleidend en daar wordt de de vraag beantwoord waarom leefstijltherapeuten nodig zijn in het huidige zorgsysteem.

Module twee gaat over leefstijlfactoren als risico, herstelbelemmerende en herstelbevorderende factoren bij spier- en peesblessures, chronische pijn, artrose, chronische aandoeningen en de grote leefstijlproblemen sedentariteit, obesitas, metabool syndroom, diabetes type II en mentale (on)gezondheid.

In de derde, vierde, vijfde en zesde module komen achtereenvolgend de leefstijlfactoren beweging, voeding, slaap en psychosociaal aan bod. Je leert over de samenhang met lichamelijke klachten en praktische aspecten om toe te passen in de praktijk.

De zevende en laatste module staat in het teken van de implementatie van leefstijltherapie zodat je goed voorbereid aan de slag kunt!

Aan het eind van de e-learning maak je een toets van 12 vragen en nadat je deze eindtoets gehaald hebt lever je jouw studieopdrachten en een uitgewerkte casus in en krijg je feedback en een certificaat. Daarna kun je met trots de titel leefstijltherapeut dragen en uitdragen.

Na de afronding worden de 21 accreditatiepunten voor fysiotherapeuten en 8 accreditatiepunten voor oefentherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten ingediend en toegekend.

Leerdoelen
Na het volgen van de e-learning beschik je over basiskennis met betrekking tot leefstijltherapie:
1. Je hebt inzicht in de rol en het belang van leefstijltherapie in de huidige zorg
2. Je weet welke leefstijlfactoren impact hebben op musculoskeletale klachten en chronische aandoeningen
3. Je kunt beweeggedrag, voedingspatronen, slaap en psychosociale factoren analyseren
4. Je weet welke leefstijlinterventies je kunt aanbieden aan patiënten
5. Je hebt inzicht in hoe je leefstijltherapie kunt zien in het licht van de problemen in de maatschappij
6. Je weet hoe je leefstijltherapie kunt inzetten in de praktijk

 

Instroom

De opleiding is bedoeld voor hbo-opgeleide (para)medici: 

  • Fysiotherapeuten
  • Ergotherapeuten
  • Oefentherapeuten
  • Podotherapeuten
  • en andere hbo-opgeleide (para)medici

Ook als je al een scholing tot leefstijlcoach hebt gevolgd is deze basisopleiding van grote meerwaarde aangezien steeds de koppeling gemaakt wordt met pathologieën en chronische aandoeningen.

accreditatie

Fysiotherapeuten krijgen 21 accreditatiepunten voor deze basisopleiding leefstijltherapie! De accreditatiepunten vallen onder het beroepsgerelateerde deel van het kwaliteitshuis Fysiotherapie (KNGF en Keurmerk).

Accreditatie voor oefentherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten is toegekend met 8 punten via het ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)

Terug naar inhoudsopgave

inschrijven

Door het bedrag boven aan deze webpagina in de winkelmand toe te voegen en door te gaan naar het afrekenen schrijf je jezelf in voor de basisopleiding leefstijltherapie. Wij sturen een bevestiging via de mail met daarin de instructies voor de toeging tot de e-learning.

Terug naar inhoudsopgave

Studiebelasting

De basisopleiding leefstijltherapie bestaat uit 7 modules waarbij 6 videopresentaties 30 minuten duren en 1 videopresentatie 60 minuten. Voor het bestuderen van de sheets, het maken van de opdrachten en het verdiepen in het extra studiemateriaal staat ongeveer twee uur per module. Het maken van de quiz duurt 30 tot 45 minuten. Het totaal aantal uur van deze basisopleiding komt daarmee op ongeveer 18 uur uit.

Leermiddelen

N

E-learning hbo-basisopleiding leefstijltherapie

N

Lesmateriaal: sheets, opdracht, verdiepend studiemateraal

De basisopleiding leefstijltherapie geeft een goed inzicht over de huidige evidentie rondom leefstijltherapie en maakt daarnaast inzichtelijk welke (patho)fysiologische processen hieraan ten grondslag liggen. De opleiding geeft toepasbare tips en tools mee zodat je direct aan de slag kunt de fysiotherapeutische praktijk om met patienten op zoek te gaan naar de oorzaak van hun klacht en/of afwijkend beloop. Ik zou de opleiding een 9 geven en deze zeker aanbevelen aan collega’s.”

Mitchell Appelhof - Fysiotherapeut en osteopaat

Docent

Jaap Wonders is sportfysiotherapeut, manueel therapeut en leefstijltherapeut bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten.

Jaap is tevens revalidatiewetenschapper en heeft diverse publicaties achter zijn naam staan.
Hij is auteur van het populairwetenschappelijk leefstijlboek ‘Alledaags wonderlijk leven‘.
Voor het vakblad SPORTgericht heeft hij in 2023 het artikel ‘Wonders_2023_SPORTgericht inzichten in leefstijl en gezondheid bij prestatiesporters‘ geschreven en in 2020 heeft hij samen met Helen Pluut van de Universiteit Leiden een artikel over leefstijl, welzijn en werk-privébalans gepubliceerd in het internationale tijdschrift Frontiers in Psychology.

Als docent geeft hij door het gehele land scholingen aan gezondheidsprofessionals over trainingsmethodes en leefstijl als therapie.

Zijn passie voor gezondheid, leefstijl, natuur en sport is de grote drijfveer geweest om deze e-learning te ontwikkelen.

Jaap Wonders SMC Academy

 

Terug naar inhoudsopgave

FAQ

1] Wat is het verschil tussen een leefstijlcoach, leefstijltherapeut en leefstijlarts?

Een leefstijlcoach begeleid mensen met overgewicht, het metabool syndroom of andere leefstijlproblemen om gezonder te gaan leven. Dit kan individueel of in groepsverband, zoals bij de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Een leefstijltherapeut behandeld mensen met musculoskeletale klachten, pathologieën en chronische aandoeningen en integreert leefstijl in deze behandelingen.
Een leefstijlarts onderzoekt mensen met klachten, ziekten en aandoeningen en adviseert om leefstijlveranderingen door te voeren.

2] Kan een leefstijltherapeut ook groepen mensen met overgewicht en kans op diabetes type II begeleiden middels de GLI?

De hbo-basisopleiding tot leefstijltherapeut is niet bedoeld om therapeuten te scholen zodat ze de gecombineerde leefstijlinterventies kunnen geven. Hiervoor is een opleiding tot leefstijlcoach nodig waarbij de coach zich moet registreren en aan aanvullende eisen van de betreffende GLI moet voldoen. Natuurlijk kan een leefstijltherapeut ook leefstijlcoach zijn en zodoende de GLI geven. Een leefstijlcoach kan alleen leefstijltherapeut worden indien men een hbo-geschoolde (para)medici is.

3] Welke vervolgopleidingen worden aangeraden na het afronden van deze basisopleiding leefstijltherapie

Verdiepende scholingen zijn de:
Tweedaagse scholing leefstijlinterventies bij chronische pijn
Tweedaagse scholing leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures
Online scholing leefstijlinterventie bij artrose
Online scholing geïntegreerde leefstijlaanpak bij reumatoïde artritis
Online scholing leefstijl voor spieren

ook4] Kan ik de zorg die ik lever als leefstijltherapeut indienen bij de zorgverzekeraar?

Ja, je kunt gewoon declareren zoals je jouw behandelingen normaal gesproken ook indient. De zorgverzekeraars staan achter het idee om leefstijl te implementeren in de huidige zorg en in de beroepsprofielen van hbo-zorgprofessionals is leefstijl ook opgenomen.

5] Krijg ik accreditatie voor deze basisopleiding?

Fysiotherapeuten krijgen 21 accreditatiepunten voor deze basisopleiding leefstijltherapie! De accreditatiepunten vallen onder het beroepsgerelateerde deel van het kwaliteitshuis Fysiotherapie (KNGF en Keurmerk).

Accreditatie voor oefentherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten is toegekend met 8 punten via het ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Voor de tijd die nodig is om de e-learning te doorlopen heb je 4 uur nodig en krijg je accreditatiepunten, voor de zelfstudie geeft het ADAP slechts 4 punten extra waarmee het totaal op 8 punten komt.

6] Is deze opleiding wetenschappelijk onderbouwd?

Elke module is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en met de praktische achtergrond van de docent is deze opleiding geheel Evidence Based Practice. Kennis uit meer dan 100 wetenschappelijke artikelen is opgenomen in deze basisopleiding leefstijltherapie. Ter inspiratie en verdieping staat ook in elke module een verdiepend artikel, is elke sheet onderbouwd met een wetenschappelijk artikel en eindigt de presentatie steeds met een literatuurlijst.

7] Kan ik als sportmasseur de opleiding leefstijltherapie ook volgen?

In de regel is deze basisopleiding voor HBO-zorgprofessionals die leefstijl willen integreren in hun reguliere behandeling. Voor sportmasseurs hebben wij de opleiding leefstijl voor spieren opgezet, een e-learning waarbij je (net als in de basisopleiding leefstijltherapie) veel leert over leefstijl en in deze opleiding gaan we specifiek in op leefstijl in relatie met beweging, sport en spierklachten. Qua inhoud is dit wat ons betreft dé leefstijlopleiding voor sportmasseurs (met 8 accreditatie vanuit het NGS en geaccrediteerd door ACE). De prijs ligt zelfs een stukje lager dan de basisopleiding leefstijltherapie. Kijk maar eens op: https://www.smc-academy.nl/opleidingen-scholingen/e-learning-leefstijl-voor-spieren/
De e-learning leefstijl voor spieren is tevens een verdiepende scholing voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten, podotherapeuten en andere zorgprofessionals met interesse in leefstijl.

8] Is er een groep voor alumni die de basisopleiding leefstijltherapie hebben afgerond?

Op LinkedIn hebben we een besloten groep van leefstijltherapeuten die van elkaar willen leren, elkaar inspireren en samen nadeken over een toekomst waar gezondheid de norm is. Ook als je nog bezig bent met de opleiding kun je al in de groep deelnemen. De groep heet: leefstijltherapie