Leefstijl-interventies bij spier en peesblessures

Tweedaagse scholing voor gezondheidsprofessionals waarbij je leert hoe leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan een betere behandeling bij patiënten met spier- en peesblessures.

N

Risicofactoren en prognostische factoren

N

Leefstijlanalyses

N

Leefstijlinterventies

N

Praktijkvoorbeelden

Informatie tweedaagse scholing leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures

Spier- en peesblessures zijn veelvoorkomend bij sporters en niet-sporters. Denk daarbij aan tendinopathieën en spierrupturen, wat veelal voor een langdurig herstel vergt. Van veel spier- en peesblessures zijn de risicofactoren bekend en daarvan zijn meerdere leefstijlgerelateerd. Zo is bijvoorbeeld het hebben van overgewicht een risicofactor voor het ontstaan van peesklachten en is slecht slapen een risicofactor voor het krijgen van spierblessures. Naast de leefstijlgebonden risicofactoren kennen we ook herstelbelemmerende en herstelbevorderende factoren. Van deze factoren die het herstel kunnen vertragen of bespoedigen hebben er ook meerdere een directe relatie met leefstijl. Denk daarbij aan het voorbeeld van hoe voeding en beweging invloed hebben op het herstel van spier- en peesblessures.

Data en locatie: 16 en 17 oktober 2024 in Leiden 

Meld je aan

Leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures

485,00

Inhoud van de opleiding

Dag 1
Inleiding spier- en peesblessures
– Inventarisatie leefstijlgebonden risicofactoren
– Inventarisatie van leefstijlfactoren
– Theorie en wetenschappelijke onderbouwing risicofactoren spier- en peesblessures
– Afzonderlijke leefstijlinterventies
– Wetenschappelijke onderbouwing leefstijlinterventie
– Klassikale casuïstiek van spier- en peesblessures

Dag 2
– Samenhang van leefstijlinterventies bespreken
– Hoe beïnvloed je de ene leefstijlfactor met een andere
– Aanpak in de praktijk
– Klassikale casuïstiek van spier- en peesblessures
– Rollenspel met voorgeschreven casuïstiek
– Mini-presentaties casuïstiek
– Resumé van de besproken onderdelen
– Take-home messages

 

Data

Woensdag 16 oktober en donderdag 17 oktober 2024
Twee dagen van 09.00 – 17.15 uur incl. lunch

inschrijven

Door het bedrag boven aan deze webpagina in de winkelmand toe te voegen en door te gaan naar het afrekenen schrijf je jezelf in voor de tweedaagse scholing leefstijlinterventies bij spier- en peesblessures. Voorafgaand aan de scholing krijg je een mail met de praktische informatie over de scholing.

Studiebelasting

Naast de twee fysieke dagen van 8 uur (met pauzes van in totaal 60 min) krijg je van te voren ongeveer 3 uur aan voorbereidingsmateriaal toegestuurd.

Accreditatie

Fysiotherapeuten: Kwaliteitshuis Fysiotherapie (KRF & SKF) 17 punten

Doelstellingen scholing

In deze tweedaagse cursus duiken we in de wetenschappelijke literatuur omtrent leefstijlfactoren en de relatie met spier- en peesblessures. Je leert de leefstijlgebonden risicofactoren en herstelfactoren van diverse spier- en peesblessures herkennen en je leert tevens om ze in kaart te brengen op een evidence-based-practice manier. De volgende stap in de scholing is om leefstijlinterventies aan te kunnen bieden aan patiënten met spier- en peesblessures. Met deze leefstijlinterventies kun je het herstelproces bevorderen en zodoende invloed uitoefenen op de blessure. De leefstijlinterventies zijn perfect in te zetten naast de al meer bekende therapieën zoals oefentherapie en hands-on interventies. Naast een wetenschappelijk theoretisch deel besteden we ruim de tijd aan casuïstiek om op een praktische manier te leren hoe deze leefstijlinterventies effectief in te zetten zijn in de praktijk. Wil jij ook verdieping wat betreft kennis en kunde op het gebied van leefstijlinterventies voor specifieke patiëntengroepen waar je de volgende werkdag al meteen mee aan de slag kunt? Dan is deze scholing echt iets voor jou.

Ontmoet de docent

Jaap Wonders SMC AcademyIk ben  Jaap Wonders en werk sinds 2009 als fysiotherapeut. In de jaren daarna heb ik mij aan de Vrije Universiteit Brussel gespecialiseerd als MSc. revalidatiewetenschapper, manueel therapeut en sportfysiotherapeut. Al sinds lange tijd ben ik geïnteresseerd in gezondheid in de breedste zin van het woord. In de jaren die ik als fysiotherapeut werk heb ik leefstijl geïntegreerd in mijn behandelingen en daarmee goede resultaten geboekt. Ik heb al jaren zelf veel verdieping gezocht in het onderwerp leefstijl en gezondheid. Zo heb ik een jaar in Singapore mogen werken waar ik veel geleerd heb op het vlak van de integratie tussen leefstijl en fysiotherapie. Zelf werk ik veel met mensen met musculoskeletale klachten en chronische pijn.

 

 

In de lente van 2020 heb ik een opleiding tot leefstijlcoach afgerond en heb ik leefstijltherapie in ons Sport Medisch Centrum (SMC Rijnland Fysiotherapeuten) uitgerold, een e-book over leefstijltherapie geschreven, de basisopleiding leefstijltherapie ontwikkeld en het populairwetenschappelijk leefstijlboek ‘Alledaags wonderlijk leven‘ geschreven. In samenwerking met de Universiteit Leiden heb ik wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd met als onderwerp leefstijl en welzijn, wat inmiddels gepubliceerd is in het internationale peer-reviewed tijdschrift Frontiers in Psychology. Met mijn huidige werk kan ik dan ook zowel de klinische als de wetenschappelijke koppeling maken. 

Leslocatie

Dé Plek
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Makkelijk bereikbaar via openbaar vervoer, de fiets en de auto.

Station Lammenschans op 5-10 minuten lopen.
A4, afslag Leiden.
Parking Leiden Lammenschans (betaald parkeren), enkele eigen (gratis) parkeerplaatsen, verder parkeerzone B2 Gemeente Leiden.

Leiden staat bekend als dé kennisstad en wordt ook de Stad van Ontdekkingen wordt genoemd. Wil jij naast deze vernieuwende en inspirerende tweedaagse scholing leefstijlinterventies bij chronische pijn meer van Leiden ontdekken? Na de scholingsdag kun je in Leiden alle kanten op: natuur (tip: de Singelwandeling en Polderpark Cronensteyn), eetgelegenheden (vraag ons om de beste tips) en cultuur (o.a. 13 musea).
Ben je op zoek naar een leuke plek om te overnachten tussen de twee scholingsdagen in? Laat het ons weten, wij geven graag een aantal aanbevelingen!