Sportmassage voor en na sport

Sport jij veel en intensief, begeleid je sporters of kijk je graag naar sport? Dan wil je vast en zeker weten wat het effect van sportmassage is ter voorbereiding op en herstel na sport.

Sportmassage na het wielrennen!?

Veel wielrenners in de Tour de France krijgen een goede sportmassage na een zware etappe. Maar wat doet dit precies?

Na een lange slopende rit vraagt het lichaam om herstel. Benen voelen verzuurd, trillen, krijgen kramp en voelen pijnlijk aan. Ook het bovenlichaam krijgt het te verduren vanwege de lange onnatuurlijke houding op de fiets. Een sportmassage is lijkt dan een uitstekend idee.

Vooral de bovenbenen en kuiten zullen baat hebben bij een herstellende sportmassage. Maar vergeet ook de bovenrug, schouders, onderrug en billen niet.

Een post-activiteitsmassage verbetert de hersteltijd doordat vloeistoffen en gifstoffen uit de ruimten tussen spiervezels kunnen worden afgevoerd en de bloedstroom, zuurstof en voedingsstoffen de kans krijgen om weer binnen in de spieren te komen. Een toename van de bloedstroom en voedingsstoffen voor de spieren vertaalt zich natuurlijk in een beter herstel.

Naast de fysieke voordelen heeft een massage ook mentale voordelen. De sporter kan op de bank even bijkomen van de zware inspanning en zijn of haar verhaal kwijt in een vertrouwde omgeving.

Tevens kan de sporter en de masseur nagaan of er bepaalde plekken extra pijnlijk of gespannen zijn en daarop een behandelplan maken om beginnende blessures te voorkomen.

Naast de sportmassage is het heel belangrijk om te zorgen voor een actief herstel. Je ziet professionele wielrenners na een zware koers vaak gelijk weer op de fiets springen om uit te fietsen. Rustig wandelen of simpele oefeningen doen werkt ook goed voor het herstel. Daarnaast is het zaak om een gezonde maaltijd te nemen ter herstel.

Sportmassage voorafgaand aan een lange wandeling!?

De wandelaars van de Nijmeegse vierdaagse kunnen wel een sportmassage gebruiken zou je zeggen. Maar wat doet een sportmassage voorafgaand aan het wandelen?

Een stimulerende massage om de spieren ‘aan te zetten’ is gewenst voorafgaand aan het sporten. De bloedtoevoer naar de dieper gelegen spieren moet in gang gezet worden en de prikkels die de spieren ontvangen maken de spieren alert. Daarnaast speelt de psychologie een rol, mentale spanningen kunnen weggenomen worden en de therapeut kan de sporter op een bemoedigende en positieve manier toespreken. Eventuele zorgen of twijfels kan de sporter uiten in een veilige omgeving op de massagetafel.

Meer lezen en leren of zelf sportmasseur worden?

Meer over de effecten van sportmassage lezen? Koop dan het kennisartikel ‘sportmassage voor en na sport’ van Masseurs Netwerk Nederland. In dit artikel worden de resultaten uit meerdere wetenschappelijke studies beschreven, waaronder een review en meta-analyse uit 2022.

Wil je ook sportmasseur worden? Dat kan bij ons in Leiden! Lees alles over onze opleiding sportmassage en verzorging op: https://www.smc-academy.nl/opleidingen/opleiding-sportmassage-en-verzorging/