OPLEIDING SPORTMASSAGE EN VERZORGING

De sportmasseur / verzorger is in deze tijd onmisbaar in de sportwereld en het gezondheidsdomein.

Leuk dat je interesse toont in onze opleiding sportmassage en verzorging. Op deze pagina lees je alles over deze opleiding.
Wil jij het verschil maken voor een sporter of sportteam, wil je veel over het menselijk lichaam leren, wil je andere mensen helpen, durf je anderen aan te raken en ben je op zoek naar een vakopleiding waar je direct mee kunt starten? Dan ben je bij onze opleiding sportmassage en verzorging op het juiste adres!

Start 29 augustus 2023

1.375,00

Inleiding

Binnen de SMC Academy leiden wij sportmasseurs en verzorgers op. Want op steeds meer plaatsen in Nederland kan men terecht voor een sportmassage en verzorgers zijn gewild bij sportverenigingen. Als sportmasseur kan je een eigen praktijk beginnen waardoor je (gedeeltelijk) economisch zelfstandig kan worden. Daarnaast kan je o.a. aan de slag bij een sportvereniging, fysiotherapiepraktijk, fitnesscentrum, sauna of wellnesscentrum, kuuroorden, recreatieoorden en zwemparadijzen. Kortom: overal waar sportmassage en verzorging wordt gewaardeerd en op waarde wordt geschat.

De sportmasseur / verzorger is in deze tijd niet meer weg te denken uit de sportwereld. Steeds meer sportverenigingen op amateur en professioneel niveau nemen een sportmasseur in dienst. Zij zien het belang in van een goede masseur / verzorger die, in nauwe samenwerking met de sporters en een eventuele medische staff, kan werken aan het voorkomen van blessures. Daarnaast is er door de opkomst van de duursporten, zoals de marathon en de triatlon, ook door de individuele sportman / sportvrouw vraag naar de sportmasseur. De sportmasseur kan de sporter adviseren met betrekking tot hun training, schoeisel en voeding en hen kan masseren voor of na een training en/of wedstrijd. Langzaam ontstaat er ook bij sportend Nederland een bewustwording van het feit dat de sporter zelf verantwoordelijk is voor zijn gezondheid.

Logisch dat er dan ook steeds meer vraag komt naar goed opgeleide sportmasseurs, die deze taak kunnen vervullen. En daar spelen wij graag op in met onze opleiding tot sportmasseur en verzorger.

“Bij de SMC academy heb ik de opleiding sportmassage en verzorging gevolgd onder leiding van een leraar (en zijn team) met een enorme kennis over fysiotherapie en alles wat daarbij komt kijken. De praktijkervaring die de leraren hebben bij SMC door zelf jaren lang aan de behandeltafel of in het veld te staan zorgt voor een enorme bron aan kennis en ervaring die zij maar al te graag met hun studenten delen en waar je heel veel van kunt leren.”

Doelstelling

Het opleiden van de cursisten tot startbekwaam sportmasseur / verzorger. Gedurende de opleiding behaal je tevens het certificaat reanimatie en AED.

OPZET VAN DE OPLEIDING

Op 25 dinsdagavonden (19:00-22:00) of 12 zaterdagen (9:00-15:00) kom je fysiek naar de les. Op deze dagen wordt de theorie en praktijk behandeld en kun je oefenen om het masseren steeds beter in de vingers te krijgen. Elke les krijg je huiswerk om het leereffect te vergroten en zodat je goed voorbereid de volgende les in kunt gaan.

Via een persoonlijke online leeromgeving maak je je het grootste deel van de theorie over sportmassage eigen. Ook vind je hier veel video’s die je helpen bij het leren van de massagetechnieken, het lichamelijk onderzoek.

Tijdens de schoolvakanties is er geen les.

Na de zomervakantie (op 29 augustus 2023) start onze avondopleiding weer op de dinsdagavonden.

De 25 lesavonden zijn: 29-8 5-9 12-9 19-9 26-9 10-10 24-10 31-10 7-10 14-10 21-10 28-10 12-12 19-12 9-1 16-1 23-1 30-1 6-2 13-2 27-2 5-3 12-3 19-3

VAKKEN

  • Anatomie
  • Fysiologie
  • Lichamelijk onderzoek
  • Sportmassage
  • EHBSO
  • Tapen en bandageren

 

INSTROOM

Voor de opleiding sportmassage zijn geen instroomvereisten vastgesteld. De opleiding is op MBO niveau.

INSCHRIJVEN

Door het bedrag boven aan deze webpagina in de winkelmand toe te voegen en door te gaan naar het afrekenen schrijf je jezelf in voor de opleiding sportmassage en verzorging. Wij sturen een bevestiging via de mail en voorafgaand aan de start van de opleiding krijg je de inloggegevens voor de online leeromgeving.

Mocht je in delen willen betalen dan is dat mogelijk. Wij stemmen dat graag persoonlijk met je af. Stuur ons een e-mail – info@smc-academy.nl – om je in te schrijven en na de eerste betaling sta je ingeschreven.

Deze opleiding gaat door bij minimale inschrijven van 6 cursisten. De SMC Academy zal minimaal één week van te voren aangeven op de opleiding daadwerkelijk door gaat.

Wij komen als relatief kleinschalig opleidingsinstituut helaas niet in aanmerking voor de registratie van het STAP-budget. De overheid heeft een aantal regels opgesteld waardoor het onmogelijk wordt voor ons om onze cursisten gebruik te laten maken van deze subsidie. Vanwege de problemen die ontstaan zijn met het STAP-budget en de oneerlijkheid die het gecreëerd heeft wordt deze subsidie vanaf 2024 beëindigd. Wij hopen daarna op een eerlijke regeling waar ook onze cursisten gebruik van kunnen maken.

STUDIEBELASTING

Naast de lesdagen vraagt de opleiding ca. 4 tot 8 uur zelfstudie en oefenen per week. Het daadwerkelijke aantal studie-uren is o.a. afhankelijk van uw vooropleiding en recente studie-ervaring.

LEERMIDDELEN

 • Studieboek Sportmassage en verzorging SMC Academy
 • Sesam atlas van de anatomie
 • Online leeromgeving met opdrachten, lesvideo’s en video’s met technieken
 • Verzorgingspakket EHBSO inclusief tape en bandages

DOCENTEN

Jaco de Wolf is de docent voor deze opleiding sportmassage en verzorging. Jaco heeft jarenlange ervaring in het doceren van sportmasseurs. Ook is hij examinator geweest voor het examen sportmassage. Verder bestaat ons ervaren docententeam uit bewegingswetenschappers, (sport)fysiotherapeuten, artsen en sportmasseurs.

Afronding van de opleiding

Je kunt de opleiding sportmassage afronden met een diploma of met een certificaat.

Diploma
Het examen sportmassage bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Als je slaagt behaal je het Diploma Sportmassage.

Het examen sportmassage kun je laten afnemen bij het Algemeen Centrum van Examinering (ACE).

Certificaat
Wil je geen officieel examen doen, dan kan je de opleiding afsluiten met een certificaat.

Je kunt van ons een certificaat aanvragen en ontvangen als je minstens 80% van de lessen hebt gevolgd en de docent je voldoende bekwaam acht om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Wij raden je aan om na afronding van de opleiding lid te worden van hét moderne platform voor masserend Nederland: Masseurs Netwerk Nederland. Zo blijf je op de hoogte van het laatste wetenschappelijke nieuws, kun je je verder professionaliseren en profiteren van het netwerk en alle voordelen van het netwerk. Neem alvast een kijkje op dit platform: www.masseursnetwerk.nl

Leslocatie

De lesdagen worden gegeven in de fysiotherapiepraktijk van SMC Rijnland Fysiotherapeuten.

Parkeren in de buurt is gratis op zaterdagen. Op dinsdagavond is tot 19:30 goedkoop parkeren in de buurt (1e twee uren €0,10 per uur).