Nadat we de tweedaagse leefstijlinterventies bij chronische pijn een aantal jaar op rij met veel plezier en succes gegeven hebben is deze scholing op veler verzoek omgezet tot een e-learning. Zo kunnen nog meer mensen zich verdiepen in de nuttige kennis van leefstijl en chronische pijn.
Deze e-learning leefstijlinterventies bij chronische pijn is geaccrediteerd met 13 punten voor fysiotherapeuten! Wij zijn blij met deze waardering en hopen dat er naast fysiotherapeuten ook vele andere gezondheidsprofessionals en leefstijlprofessionals de e-learning gaan volgen.
Waarom leefstijltherapie bij chronische pijn
De eerste module gaat in op het belang van leefstijltherapie bij chronische pijn. Waarom is deze aanpak essentieel en welke rol speelt de zorgprofessional hierin? Je leert hoe je als leefstijltherapeut de juiste benadering kiest en welke pet je opzet in de behandeling. Daarnaast maak je kennis met de biopsychosociale benadering en leer je hoe je een uitgebreide anamnese en klinimetrie afneemt, met specifieke aandacht voor centrale sensitisatie en de invloed van chronische pijn op leefstijl. Aan de hand van casuïstiek pas je deze kennis direct toe. De videopresentatie duurt 31 minuten en het maken van de opdrachten en het doornemen van het verdiepende lesmateriaal duurt ongeveer 2 uur.
Biologie van chronische pijn
In de tweede module verdiep je je in de biologische mechanismen achter chronische pijn. Je leert over de rol van gliacellen, epigenetica en neuro-inflammatie in het immuunsysteem en pijnbeleving. Ook komt voeding aan bod als belangrijke factor in pijnmodulatie. Door middel van casuïstiek ontdek je hoe je deze wetenschappelijke inzichten kunt vertalen naar de praktijk. De videopresentatie duurt 42 minuten en het maken van de opdrachten en het doornemen van het verdiepende lesmateriaal duurt ongeveer 2 uur.
Circadiaan ritme en chronische pijn
De derde module richt zich op het circadiaan ritme, hormonale balans en slaap. Je leert hoe deze factoren de pijnervaring beïnvloeden en welke interventies kunnen bijdragen aan een betere nachtrust en herstel. Casuïstiek helpt je om deze kennis toe te passen op verschillende patiëntprofielen. De videopresentatie duurt 16 minuten en het maken van de opdrachten en het doornemen van het verdiepende lesmateriaal duurt ongeveer 2 uur.
Psychosociale factoren en chronische pijn
In de vierde module komen psychologische en sociale aspecten aan bod. Je leert over ziektewinst, ziektepercepties en het gevolgenmodel en hoe psychosociaal trauma bijdraagt aan het in stand houden van chronische pijn. Daarnaast ontdek je hoe psychosociale interventies kunnen bijdragen aan herstel. Met casuïstiek breng je deze kennis in de praktijk. De videopresentatie duurt 30 minuten en het maken van de opdrachten en het doornemen van het verdiepende lesmateriaal duurt ongeveer 2 uur.
Pijneducatie en chronische pijn
De vijfde module richt zich op pijneducatie en beweging. Je leert over nociceptie, de pijnneuromatrix en Cognitive Functional Therapy als behandelmethoden. Daarnaast ontdek je hoe beweging kan worden ingezet als effectieve leefstijlinterventie bij chronische pijn. Casuïstiek helpt je om deze inzichten te vertalen naar patiëntgerichte behandelingen. De videopresentatie duurt 13 minuten en het maken van de opdrachten en het doornemen van het verdiepende lesmateriaal duurt ongeveer 2 uur.
Implementatie van leefstijlinterventies bij chronische pijn
De zesde en laatste module draait om de implementatie van leefstijlinterventies in de praktijk. Je leert over leefstijlgerelateerde behandelopties, het placebo- en nocebo-effect en het belang van positieve psychologie bij chronische pijn. Tot slot krijg je praktische handvatten en take-home messages waarmee je direct aan de slag kunt. De videopresentatie duurt 24 minuten en het maken van de opdrachten en het doornemen van het verdiepende lesmateriaal duurt ongeveer 2 uur.
Klik hier voor meer informatie.